laupäev, 22. juuni 2013

 Kurat küll, nii tore on Jaanipäevaks endale külge saada miski tõsisemat sorti viirus. Kurk valus, nina tilgub, silmamunasid liigutada on ülihell ja palavik püsib teist päeva +38 nagu õhutemperatuurgi. Ainus vahe on, et lõdisema võtab see +38 kogu aeg.. Suure vaevaga vedasin end alla randa baari, sest isegi raskelt haige inimene vajab natuke süüa. Poisid tegid suure kruusitäie ingveriteed ka. Ega ma  muidu poleks tulnud, aga Reiksil on täna "Ankor" õlletehases miski peenemat sorti viigipüksiüritus. Ja arvata võib, et tasuta õlut voolab seal küllaga. Ei tahtnud poisse päris kahekesi baari jätta, sest Khamra ei käi praegu kohal ja Saiha kokkab ka sisseviskamise kõrvalt. Nii siis mõtlesingi, et oleme nagunii  jube paljud tegemised teise õlgadele lükanud.
 Poiss tuli ju Phnomist tagasi koos sõbraga, aga nüüd läksid siin miskipärast Tšomrongiga jagelema ja viimane põrutas pealinna tagasi.
Loodan, et lepivad ikka ära, nad ju nii kauaaegsed sõbrad, sellist sõprust ei saa lihtsalt pisiasjade pärast nurka visata.
 Teema algaski sellest, et sõber on pärit keskklassi perest ja töö tegemise asemel saab koolis käia. Siia tulles arvas ta, et ka Saihal on piisavalt aega koos ringi sõita. Tegelikult said nad vaid paar korda ringi tiirutada, sest sadas pidevalt.. Eks nii hakkaski Tšomrongil igav ja hakkasid mehikesed jagelema.
See raha teema on siin maal ikka päris raske teema neil. Kuna on taas rohkem vaba aega, siis saame jälle igasuguseid Cambodiat puudutavaid asju arutada. Tasapisi on lahti hargnemas ka Saiha perekonnatraama.
Ta tõi kodus käies kaasa oma lapsepõlvepildid. Siis need, kus veel kodu oli alles ja ema polnud teiste õdede-vendadega ära kolinud. Ühesõnaga õnneliku aja pildid. Hakkasin tasapisi uurima, mis juhtus, et ema teda maha jättis. Selgus, et poiss oli lihtsalt sõnakuulmatu ja keeldus koolis käimast. Samuti armastas ringi hulkuda. Nii jäetigi laps isale. Aga isa hakkas jooma, kui ema ära läks ja nii hakkas ka poiss hoopis rohkem hulkuma ja varastama. Ühesõnaga sattus tänavale. Õnneks korjas ta keegi valge üles ja pani ta tööle.
Nüüd tagantjärele, kui poisil hakkab juba mõistus pähe tulema,  kahetseb ta kõvasti  seda, et ei käinud koolis.  Ema juurde, kes on päris heal järjel ta ka ei lähe, isegi abi keeldub küsimast.  Lapsepõlves saadud trauma ja solvumine püsib siiani. Nüüd oleme tasapisi arutanud temaga ta tulevikuplaane.. Selge on see, et igavesti ta ju rannapoisiks jääda ei saa. Nii saatsimegi ta koju, et ta teeks omale ID-kaarti ja hiljem ka pangakaarti. Ka sellest oleme rääkinud, et pangakaart tuleks teha selline, et vähemalt aasta jooksul ei saa ta sealt raha kätte, vaid korjab juurde. Ühe aastaga ta just oma väikese kohvipoe raha vast kokku ei saa, aga hakkab äkki lihtsalt tunnetama seda, et kõik mis tuleb, ei pea kohe ka välja minema. Siiamaale kipub see vähene kõrghooajal saadud jootraha kohe ka kuluma maiustuste peale. Ok telefoni jaoks suutis siiski raha kokku korjata, nii, et lootust on, et saab teda harida. Eks paistab, kuidas mu õpetussõnad mõjuvad, kuid tore oleks kui saaks kasvõi ühegi olude ja ajastu sunnil hariduseta jäänud lapse  järje peale aidata. Ning mitte nii, et meie enname selleks raha, vaid ta ise pingutab.
 Näh, jälle vatrasin meie lemmiklapsest, agateistega nagu pole muret, jaega teised pole ka nii teravad pliiatsid, kel oleks tulevikuplaanid. Või pole nad lihtsalt nii avatud. Vähemalt pole teised katkistest peredest, kuigi ka mitte rikastest.
 Rannas aga valitseb ilus vaikus, kui mitte arvestada tuulemüha. Liivarand ontaganenud pea aegu puuni. kui homme tiba tervem olen, siis saab taas lõkke puu alla teha. Järgmisel kuul loksub seal vesi juba.
Täna on ka esimene päev, kui meie siane viiru uut sõbrannat tunnistas. Mitu päeva võttis ikka seekord aega, kartsime juba, et tuleb lind ära  vahetada.
Uued menüüd on ka lõpuks valmis ja isegi kasutuses, kuigi poolte toitudega olid poisid algul päris hädas. Wrappide pakkumise oleme ka tulevikku lükanud. Oh tegelikult oleks vaja üht tublit kokka, kes oleks ikka kohal terve päeva, mitte hommiku või õhtu. Kuid, küll ta tuleb, kui õige aeg käes on, nii nagu kõik asjad siin maal.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar