esmaspäev, 1. juuni 2015

 Tänase Lastekaitse päeva puhul andsin kohe hommikul rannas ühele tatikale kere peale.
Ja andsin kohe mõnuga, nii, et emme tuli ka kohale räuskama. Algul karjus minu peale, siis kui oli aru saanud, et tema jõmpsikas on süüdi, siis karjus jõmpsika peale.
Meil on kõrvalbaaris must emane pisike koer Ninni, kes kunagi mitte kedagi ei puutu. Lihtsalt kolab laudade vahel ja otsib süüa. Nõnda täna hommikulgi. Ninni tegi taas rannakoristust. Meie kollane Juss lihtsalt laiskles tänaval. Ja siis tuli mingi viie-kuue aasta vanune tattnina. Jalutas rahulikult Jussini, ning krauhti hüppas koerale kahe jalaga saba peale. Hea, et Jss teda ehmatusest ei purenud. Koer kargas ehmatusest püsti, ja kimas baari. Tatikas irvitas rõõmsalt, ning võttis järgmiseks ette Ninni. lihtsalt astus koerale ligi ja pani talle jalaga.
Vot siis läksingi ja andsin jõnglasele kohe hea täie vastu kukalt. Ikka niisuguse täie, et kukkus käpuli.
Pani röökima loomulikult nagu ratta peal, sest ega ma teda lahti ei lasknud, vaid nõudsin, et tuleb palub koerte käest andeks. Kisa peale tormas emme kohale ja hakkas mind sõimama. Lubas mind maapõhja needa jne, lõpuks sai aru, et jõmpsikas on süüdi. Ega mina talle seda selgeks ei suutnudki teha, aga poisid seletasid asja ära. Ma üritasin mutile seletada, et mida rohkem laps koeri peksab, seda tõenäolisem on, et koerad seda last ka hammustavad. Lõpuks andis emme ise ka poisinagale veel keretäie. Tegelikult pole see laps ainus, kes niimoodi loomadega käitub! Enamus selle maa inimesi millegipärast suhtub koertesse ja kassidesse, kui peksmisobjektidesse. Loomad muidugi (eriti just koerad) vastavad samaga. Koerad ründavad lapsi siin igal võimalusel, kui laps või ka täiskasvanu neile ohtlik tundub. Enamjaolt lüüakse aga siis koer lihtsalt maha kui võimalus avaneb. Kuna lapsed on ju enamasti väljas omapäi, ega siis vanemad ei vaata, mis nad teevad. Koerte peksmist vanemad aga lausa soosivad. olen ise näinud, kuidas isa koos lapsega kaigas käes loomi vemmeldas, ise last ka sama tegema julgustades. No, mis sa siis tahad - loomulikult koer ründab vastu ju. Ja ega siin on inimesel õigus, sest tema on ju tugevam. Sama teema selle kasvatamatuse kohta kehtib ka meie koka Soa kolmeaastase poisikluti kohta. See on siin tööl kaasas ja ega ema suurt ei jälgi, mis poiss teeb. Baari ma poissi igatahes tulla enam ei luba ja enamus asju, mida ta võib köögis katki teha, olen baari toonud. Suur veepudel põrandale tühjaks lasta pole selle mehikese käes mingi kunst, või baarist kõik joogikõrred põrandale puistata, või külmkapist joogipurgid lahti kangutada. Keelates röögib nagu hullumeelne ja jookseb mullegi rusikatega kallale. Poisid on teda mitu korda nahutanud, sest ta segab tööd ja ei saa aru keelamisest. ! Meil on ikka mõnedki korrad olnud sellel teemal juba ütlemist Soaga. Et kui titt kaasas, siis pead töö kõrvalt suutma tal ka silma peal hoida ja riided olgu ka seljas, mitte ei jookse palja tilliga klientide vahel. Plika ei saanud alguses kuidagi aru, miks tema laps ei tohi baaris laua peal palja tagumikuga istuda - laps tahab ju. No kuramus! Las liputab kodus palja tagumikuga, siin mitte! Kisamise keelasin ka ära! inimesed istuvad lauas ja siis mingi poisinaga röögib kõrval nagu segane. Ning kui poisid teenindavad kliente, siis laps ei ripu kaasas nagu ahvike, vaid püsib köögis ema juures.
Koertega on ka sel lapsel oma teema!
Juss võttis tal mänguhoos püksitagumikust kinni. ja seda sellepärast, et nagu koer baaris liigub, hakkab poiss käte-jalgadega koera poole vehkima ja kisab täiega. Juss on aga alles poole aastane kutsikas, ning arvab, et poiss mängib temaga. Seda enam, et "Coco" Tsomrong käib pidevalt meie koertega mängimas. ja ega siis koer aru ei saa, et see jõnglane röögib ja vehib hirmust, mitte ei mängi.  soa hakkas muidugi kohe koera süüdistama algul, kui koer oli poisile peale hüpanud ja pükstest sikutanud. Tegin talle selgeks, et kui ei suuda oma last õpetada korralikult baaris olema, siis jääb laps koju. Koera ei saada ma selle eest küll kuhugi minema. saiha seletas talle sama, ning nüüd on asi natuke rohkem kontrolli all. Poiss suudab riided seljas hoida ja iga kord kui Jussi näeb, ei kisa ja vehi kätega. pahandusi teeb loomulikult, aga selle eest saab ka karistada. Ema on selgeks saanud, et esmajärjekorras on siin siiski restoran, aga mitte tema poisi liivakast.
Head Lastekaitsepäeva! :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar