pühapäev, 15. september 2013

 Phnom Penh lainetab jälle!
Eile tegi noor kuningas Norodom Sihanouk
teatavaks, et valimised on ikkagi võitnud  peaministri poolt juhitav rahvapartei. Aga kuna enamus teadlikust khmeerkonnast (haritlased, lihtsalt noored, õpilased-üliõpilased jne.) pooldab siiski opositsiooniparteid, siis algasid taas rahvakogunemised.
Eks neid rahvakogunemisi, ehk nn. miitinguid toimub iga päev, aga täna hommikuks nad kuidagi on jälle üliaktiviseerunud. Ega mul endal on ka poolehoid siiski rohkem opositsiooni poole, mis sest, et kodus mind valimised täiesti külmaks jätsid. Siin on asi kuidagi teisiti.  Eestlane ainult vigises oma seltskonnas vaikselt, kui selgus, et  võidumees pole see, keda loodeti, ning ega valimiste eel antud lubadusi ka ei saa ikka täide viia. Kuid siine rahvas on temperamentsem, kui ikka pole nii, nagu tahetakse, siis ka avaldatakse kõva häälega arvamust.  Nii ma siis elangi neile kaasa, kuigi, ilmselt kui op. pääseb kunagi võitu maitsma, läheb barangidest ärimeestel siin äritegemine tunduvalt raskemaks. Aga khmeeridele tähendaks see ilmselt vaesusest väljatuleku algust ja selle üle ma rõõmustan. Olgu nad nii lollid kui tahes, või arvaku valged neid lambaantsudeks - nende hulgas on siiski väga suure südamega inimesi, nii, et miks mitte anda sellele rahvale ka võimalus.
 Aga lambaantsudest ka natuke. Või õigemini, sellest mulle mõistmatuks jäävast ajutegevusest, mis neil peas toimub.
 Üleeile leidsid Khamera ja Saiha, et kuna september on sissetuleku poolest surnud kuu, siis äkki nad tulevad bossudele vastu ja palka kuu lõpus välja ei võta. Ok, naersime Reiksiga selle peale ja lohutasime poisse, et nii hull nüüd ka asi pole. Kui kuidagi ei saa, siis küll kuidagi ikka saab! Nii, Khamera läks õhtul koju ja mõtles veelkord asja üle järele, ning tuli hoopis  paemale ideele oma arust. Et kui ta tööle  ei ilmu, polegi talle vaja palka maksta ju. LAMBAANTS!  Täna proovin talle selgeks teha, et palk on täiesti olemas ja ega äri ei saagi eriti hästi minna, kui õhtul on Saihal abis vaid "myfriend-nice to see" Jecku.
 Jeckul on muidugi üks eriti suur viga veel - Jecku on kohutavalt rahaahne.
Kui teised annavad munkadele tuhat rieli siis Jecku annab 500 rieli.  Tööle tulles küsis ta ka oma annetele mittevastavat palka ja ei saa siiamaale aru, miks ma talle nüiteks vähem maksan, kui ta tahaks.
Uusi riideid pole ma teda veel ostmas nüinud, ning kui ta Saiha plätud ära lõhkus ja teine vastutasuks tema omad, siis ulgus lausa, et peab paar taala välja käima.
 Kuu lõpus saab ta ilmselt infarkti, sest me ei maksa ta vabu päevi, mis ta kodus ja Phnom Penhis veetis, kinni.
Saadud tip kaob ta taskusse ülihelikiirusel.
Eile laksid nad saihaga lausa tülli, sest  neil on ka omal töö kõrvalt väike suitsuäri.
 See äritegemine käib siin kõikjal, ja ega me pole kätt ette pannud, sest siis hakkaksid nad meie teadmata susserdama.
Ajagu asju parem nii, et me teame. Pealegi jäävad tavaliselt nende kliendid siis ka siia istuma ja võtavad väikse õllegi.
 Noh - aga äri läheb muidugi igaühel nii, kui võimekas müügimees keegi on. Jecku on teadupärast hädapätakas, kes ei suuda isegi seda kliendile öelda, et päevitustooli eest tuleb maksta, kui baaarist midagi ei telli.
 Nõnda siis teevad kham ja Saiha oma äri tulusamalt kui tema.
 Ja eile õhtul sai mehikesel hing ikka kadedusest nii täis, et kukkus lausa pröökama. Miks tema laua poisid tellivad suitsud mitte tema käest ja tema peab selle raha saama, mis nüüd teise taskus on.
 Oh sa  päha müristus, milleni ahnus võib viia.

Poisid muidugi on mehikese vastu õelad ja narrivad teda selle pärast ka veel. Oma pruudi ta tassis ka ju siia tööle, aga kuna mul Jinile maksta praegu pole kavas, sest tegelikkuses ei vaja me septembris kööki nii palju rahvast, siis on tüdruk siin tasuta. ega Jecku talle ka ilmselt esmatarvete jaoks pappi ei eralda, nii, et eks ma ikka midagi pean plikale ka mõistma, kasvõi šampooni ja tampooniraha. Jeck ei vii ka kunagi oma pesu pesumajja pesta, mis sest, et me peseme seal ka ühtlasi baari käterätikuid ja katteid koos stafi T-särkidega. Praegu tal veel eriti kokkuhoid, sest Jin peseb ka tema riided.
Päris naljakas paar!




Nüüd aga natuke khmeeride uskumusest taas, sest täna juhtus keset miitingut Phnomis kummaline lugu. Sihanoukvilles ma seda ei täheldanud, või ei teadnud vaadata, mis mingil hetkel päikesega juhtus.
Päikesele tekkkis ümber  vikerkaar. Ja loomulikult nägid kõik khmeerid selle keskelpäikeses istuvat Buddha!

Selge pilt! Buddha on teinud ilmutuse oma rahvale ja tulnud appi miitingulisi toetama!
Rahvas on eufoorias!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar