reede, 20. september 2013

 Eile algas iga aastane khmeeride suur usupüha Tšom prek ai (kui ma nüüd õigesti kirjutasin selle nime). Algab see septembri lõpus või oktoobri algul, vastavalt täiskuule. Ja kestab viisteist päeva. Eile oli siis see päev kui käidi taas pogodas.
Öösel kella kahe ajal minnakse uuesti pogodasse tagasi, kaasas kleepuv keedetud riis, millest siis pallikesi veeretatakse surnutele. Pallikesed visatakse üle pogodat piirava müüri sinna, kus seisavad stuupad, millesse on maetud surnute tuhk.
Need, kelle hing pole rahu saanud, või need surnud, kel on lihtsalt omastele midagi veel öelda võivad end ilmutada, aga selleks ongi riisipallid, et neid elavate maailmaga lepitada.
 Võtsin ka hirmsasti hoogu eile, et läheks  Diamond Sea pogodasse öösel, sest see on minu teada ilusaim pogoda Sihanoukvilles
aga uni võttis võimust ja käimata jäigi. Tegelikult olen ma päris "jänes" ka ja kuna siin maal on see usk ikka üsna tugev, siis natuke oleksin ilmselt kartnud seda vaimude väljakutsumise rituaali nii suure inimhulga poolt.
Aga eks ma täna kuulen rannalaps Vini käest, kas tanägi vaimu, sest tema pidi emaga kindlalt minema.
 Juba kolmandat päeva möllab meil Sihanoukvilles kõva tuul koos vihmahoogudega. Meri on vahus, ning terve suve püsinud liivarand kaob tundidega merre.


"Serendipi" rannapuu on juba juuripidi vees, "Coco" oma lahutab veest vaid meetrike ja meie plätupuud vaid paar meetrit. Arvata on, et õhtuks on kõik puud vee sees. Noh, isegi hilja sel aastal. Eelmisel aastal olid puud vees juba juulis. Nüüd peaks hoopis peale täiskuu pühasid hoovus keerama ja liiva taas randa kandma hakkama. Paadid on kõik ilmselt tuulevarju jõudnud. Venelased tarisid eile isegi oma katamaraani veepiirist tublisti kaugemale. Ma ikka lootsin, et ühel ööl on tubli laevuke otsustanud iseseisvalt seiklema minna. Kuid poisid ennetasid seda võimalust. Selle asemel lahkusid täna hommikul kaipealsest baarist mõned toolid luba kõsimata. Ilmselt on boss viletsavõitu, sest toolidel oli meritsi lahkumisega tuline kiire. Küllap leiavad uue kodu kui mitte Koh Rul, siis Koh Ta Kievil ikka. Või mine tea, hea hoog seel põrutavad Vietnami välja. Kuid torm kestab ja ilmateadet vaadates sajab veel terve nädala.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar