reede, 23. august 2013

 Khmeeride uskumuse kohaselt jäävad kõik vägivaldselt või õnnetult surma saanud hinged maa peale ringi hulkuma, ning ei sünni uuesti enne, kui on elavatega lepitust leidnud.
Mine sa tea, seda hingede maailma, äkki ongi tõsi, kuigi siis peaks olema meil siin eriti tihe trügimine vaimude hulgas, kui arvestada kodusõjas tapetuid jne.
Igatahes usk on usk ja selle uskumuse järgi ei too khmeerid ka merest ise välja oma uppunuid, kui nad neid kohe üles ei leia. Paar päeva merre kadunud inimest enam ei otsita ja kui meri peaks ta kaldale tooma, siis teatatakse omastele, või heal juhul politseile. Kuid ise surnu välja toomine tähendab halva õnne majja toomist. Meil oli analoogne juhus eelmisel aastal suvel, kui noor tüdruk uppununa meie randa hulpis ja reiko teda kaldale tooma läks. Khmeerid ei teinud ühtki liigutust, et aidata. Siis me muidugi ei teadnud nende uskumusest.
See selleks, oli lihtsalt meeldetuletus eelmise aasta juhtunust.
 Sel ajal ei töötanud meie juures ei Sofia, Khamera ega Chay!
  Veel vähem - ei Sofi ega Chay polnud juhtunust kuulnudki. Ning loomulikult oli ka teistel see juba ununenud.
 Eile tegid poisid kahest katki läinud korvtoolist ja päevitustooli raamist sellise mõnusa istekiige kus tore lebotada. Loomulikult  ei jätnud ka mina seda luksust  kasutamata. koos minuga nautisid tuulist õhtut ka Sofi ja Mie. Ja siis hakkas Sofi äkki rääkima, et mõtle kui imeliku und tema näeb juba mitmendat päeva järjest ja ei tea, mis see tähendab.
Küsisin, et mida ta siis näeb ja selgus et Sofi vaatab igal öösel üht sama unenägu, ainult väikeste erinevustega - meie plätupuu all mere kaldal seisab noor tüdruk ja nutab.
 Tüdruk on selline umnes 16-17 aastane khmeeritar, juuksed lahti, riided märjad, ning seisab puu all ja vaatab Sofit. Midagi ei räägi, kuid mõnel ööl liigutab käsi, nagu kutsuks lapsi mängima. Või siis mõnel ööl vaatab kogu aeg meie baari poole ja üritab midagi öelda.
 Oh sa püha püss, mul läksid selle jutu peale vist isegi kuu aega tagasi ära kitkutud kulmukarvad püsti!
Sofi ei teadnud ju midagi sellest, et umbes selles vanuses kohalik tüdruk eelmisel suvel uppus ja meri ta meie randa tõi. Reiks tõi tüdruku veest välja ja pani puu alla lebama, kuniks teised politseid ja omakseid teavitasid.
 Mäletan, et Chan Vida, kes  kõrval Cocos sel ajal töötas, väitis, et tüdruk seisab öösiti reaalselt puu all.
Ka teised väitsid seda sama ja vaat`, et pool randa kohalikke pani õhtuti puu alla viirukipulgad ja süüa. Samuti käis meie staff pogodas, et munk tüdruku lepitaks. Ka seda, et meil vähemalt kuu polnud kliente, seostati juhtunuga.
Aeg aga läks, ning sügiseks oli asi juba unustatud lõpuks.
Ja nüüd tuleb Sofi sellise jutuga, et näeb unes tüdrukut, kes seisab puu all ja nutab!
 Rääkisin Sofile eelmisel aastal juhtunust. Sofi oli tükk aega näost valge - lõpuks teatas, et tüdruk tahab ilmselt süüa ja täna ta küpsetab talle midagi, samuti paneb viiruki põlema. Aga meie suured ja tugevad ja julged khmeeripoisid peale seda juttu enam ranna poole vaadata ei julgenud. Veel enam,  üks seltskond läks puu alla lauda istuma, ja  seis selline, et vaat jääbki teenindamata. Poistel jänesed püksis!!!
Suure veendmisega läks Jeck lõpuks laua juurde. Aga erilist töötegemisisu neil sel õhtul rannas enam polnud. Nende õnneks oli ka üsna tuuline ja rahvast polnud liikvel.
 Aga tundub, et siin maal vähemalt eksisteerib ka hingederiik, arvaku pessimistid mida tahes. Lihtsalt sellist asja nagu Sofi näeb unes, ei saa välja mõelda.
 Pealegi oli ka eelmisel aastal  Pipiga juttu, et keegi kolab öösel baaris ja katsub "monkyhouse" ust pidevalt. Seda kurtis isegi Mikk, aga arvas, et staff lollitab.
Mine võta siis nüüd kinni, kas staff, või .....

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar