esmaspäev, 29. juuli 2013

Tere tulemast Imede maale!
Sofia tuli kööki tööle tagasi! Väike Mie on suuremaks kasvanud poole aastaga ja on nüüd tööl kaasas. Möllab baaris ringi, ning võõrastab vaid kohati. Pool aastat tagasi oli ta nii arg, et piisas vaid tema poole vaatamisest kui hakkas nutma. Nüüd on kõik teisiti.
Tänu Sofia kokakunstile on meil juba nädal  läinud töötähe all. Rahvas on baaris tagasi, sest toit on ülihea. Süüa see naine oskab teha!
 Kolm päeva on nabani nalja saanud. Kambodžas on valimised ja enamus rahvast ei toeta sugugi praegust vietnamimeelset peaministrit. Praegust siis jälle, et opositsioon kaotas vaid vähese protsendiga. Ja niipalju kui olen meie poiste jutust aru saanud, kahtlustatakse, et tulemused on võltsitud. See võib olla ka täiesti tõsi siin riigis. Käivad jutud, et osa rahvast ei saanudki hääletada, lihtsalt teatati, et neil puudub hääleõigus. samuti olla käinud vetnamimeelsed hääletamas mitu korda jne. Spekulatsioone on mitmeid. Pealinnas läks igatahes eile õhtul märuliks kergelt.










Arvata oligi,sest mitu nädalat on kestnud miitingud ja rongkäigud. Ja meie linnas, nii nagu teisteski oli enamuses siiski opositsioon. Suur vahe oli rahvaarvus,  kui tänaval toetati  preagust peaministrit, olid uhked autod pooltühjalt rongkäigus, kui opositsiooni - oli rahvast murdu motodega, tuk-tukidega, autodega.
Praeguseks s.t. täna hommikul pole enam midagi rohkemat pealinnas toimuvast kuulda olnud. Loodetavasti rahuneb see keevavereline rahvas maha. Mingi jutt, käib kuust ajast, et vaadatakse- oodatakse, mis toimuma hakkab.  ootame siis ka koos khmeeridega. Sellest saan  igatahes aru, et mingi teema on seoses Vietnami ja vietnamlastega.  Et khmeerid neid ei salli, olen vist juba kunagi kirja pannud ja ka selle, miks nad ei salli. Jgaks juhuks võin veel üle korrata, et peaminister toetab kõvasti naaberriigi rahva sisserännet ja see omakorda vähendab kohalike jaoks tööle saamist ja oma rahvas vaesub. just praegu ütles Chay, et FB-s oli teatatud, et tegelikkuses võitis siiski op.partei ja nüüd siis ollakse paar päeva eriti kõrgendatult tähelepanelikud kõige suhtes.
Aga olgu, aitab poliitikast, nagunii, on terve hommikupooliku olnud mu arvuti vaid poiste päralt ja leti ääres oli mini-riigikogu. Selline khmeerikeelne arutelu käis, et mul oli lausa naljakas. Seda enam veel, et Sofia on rahvapartei (peaministri partei) pooldaja ainukesena seltskonnast.
Ausalt öeldes olen mina siiski  opositsiooni poolt, nii vähe kui ma poliitikast üldse huvitun. Hoolimata  sellest et valgetel oleks kasulikum praegust pead toetada. Nimelt tahab opositsioon teha valgetel siin töötamise keerulisemaks, nõuab rohkem pabereid jne. Aga samas seisab preagu riigi areng ikka tugevalt paigal ning ilmselt siis läheks kohalikul rahval tublisti kergemaks majanduslik olukord.
Ok, ikka olen poliitikas - aitab nüüd. Räägin parem ikka imedemaast. Kuigi ka see on poliitikast läbipõimunud jutt.
Nimelt keelati kogu riigis kahel päeval alkoholimüük, et rahvast kontrolli all hoida. See tähendas, et mitte keegi ei pidanud saama ei poest ega baaridest 27.-28.07. napsu osta. Osa valgenahalisi võttis asja väga tõe pähe, ning hoidis lausa restoraniuksed suletud. Meie, kes me oleme selliseid aktsioone kodumaal juba kogenud - varusime suuremas koguses viina ja rummi baari.Vaate lollid ei tellinud, sest arvasime, et vaadiõlut avalikult-salaja on müüa keeruline.
Nii, saabus 27. juuli hommik. Alkoholi polnud meie poolses osas kellelgi väljas. Korralikud! Ning siis tuli üks poistest khmeeribaaride poole pealt tagasi ja teatas, et alates Bongbaarist on kõigil alkohol letis ja ka laudadel. Tegin kontrollreidi, ja veendusin, et nii oligi. Kibekähku laksid pudelid letti ja selleks korraks oligi alkoholikeeld lõppenud. Lõunaks kees õlle-viina müük juba täiel aurul. Seda enam, et ilm oli ilus, rahvast palju ja keelatud vili ju kõige magusam. Õhtupoolikul käis politsei asjaga tutvumas, kuid nähes, et keelst on üle astunud kõik, lõi käega ja kadus rannast.
Päris valimistepäeval kordus hommikul sama, kuid ettevaatlikumalt. Õlled olid kenasti ümber valatud kohvitassidesse. kella kuuest õhtul läks aga lausjoomaks. Käisime vist oma neli-viis korda poes õlletagavara täiendamas, sest vaadid said kahekesi loomulikult tunniga tühjaks.
Ning kuna barangidel oli ohutuse mõttes soovitatud pealinnast kaugemale hoida, oli rahvaarv baaris vaat, et kohati suurem kui kõrghooajal. Buddha soosis samuti joojaid - ilm põsis mõlemil päeval kuiv.
ööl vastu tänast kiskus jälle äikese üles ja praeguseks on päikesevõtust taas asi kaugel. Vihma sajab!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar