laupäev, 16. november 2013

 Täna algavad kolm päeva kestvad pidustused, ehk siis nn. veefestival Bon Om Tuk. Aga kuna minu arvuti on paranduses ja olen sunnitud kasutama Kata raali, siis pildid katsun hiljem juurde lisada, kui oma vokk on hinge sisse saanud (kui saab, sest meresool rikub siin kõik mis võimalik). BOT toimub taaskord üle kahe aasta, sest vahepeal olid kaks leina aastat.
BOT on khmeeride uusaastapidustuste järgi tähtsuselt teine mitteusuline püha ja tähistab Tonle Sapi jõe voolu ümberpöördumist, ning vihmahooaja lõppu. Sel puhul koguneb rahvast rohkesti pealinna, kuid ka teised veekogudega õnnistatud linnad ja asulad pidutsevad. Nii on meilgi juba mitu päeva tegeletud hiiglasliku kontserdilava püstitamisega ranna äärde.
 Ok, kontsert kontserdiks. Korraldatakse ka muid üritusi ja põhiteemaks on ülipikkadel kanuudel võidukihutamine Mekongi jõel. Pidu on suurejooneline, kauplustel on allahindlused, riigiasutused on kinni jne.
 1010 a. juhtus veefestivali viimasel päeval kohutav õnnetus, milles hukkus ligikaudu 350 inimest. Õnnetus juhtus Diamond Islandi põhjasillal. Kuna Diamond Islandil asuvad Phnom Penhi paljud meelelahutuskohad ja palju firmapoode, kes olid teinud festivali viimase päeva puhul kaupadele allahindluse, siis kiirustasid paljud inimesed (enamus naisterahvad) soodsalt firmakaupu soetama. Sillal tekkis tropp, keegi külvas ka paanikat, sest ei pääsetud edasi, ega tagasi, ja asi lõppes sellise jubeda kaosega, et tallai üksteist surnuks, lämbuti palavuse ja teiste kehade all, uputi sillalt alla hüpates jne, jne.
 Kaks kolmandikku hukkunuist olidki naised-lapsed. Ning sillale maha jäänud jalanõusid hinnates andis erikomisjon teada, et hukkunute näol oli tegu riigi jõukama elanikkonnaga. Juhtunu oli igatahes kohutav ja selle pärast jäeti järgmisel aastal festival ära, et mälestada hukkunuid.
 Aastal 2012 oli BOT uuesti plaanis suurejooneliselt korraldada ja eelnevalt oli tehtud ka kõik endast olenev, et seekord midagi ei juhtuks, kuid..... siis otsustas vana kunn Norodom söögipulgad nurka visata. ja seda just suurte usupühade viimasel päeval, kuu enne veefestivali. Kuna kunn oli rahva seal äss, siis keelati mõneks nädalaks igasugune muusikaline jauramine lõbusate nootidega ära ja leinaaeg venis kuni selle aasta veebruarini, kui ma nüüd ei eksi. Ah, võib olla ka märtsini. Igas tahes seisis Norodom rahvale vaatamiseks päris kaua põletamata.
 Nüüd aga anti täna taaskord Bon Om Tukile täiskäik! Kas see ka meie rannaelu mõjutab - saab hiljem selgeks, kontserti peaks ikka vaatama õhtul minema. Pidid kohalikud kuulsused ka lavale tulema. :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar