reede, 4. mai 2012

Millest siis täna kirjutada? Mina saadaks muidugi Miku päevapealt minema, sest ta toodab vaid kahjumit. Esiteks: ta magab viimse võimaluseni, kuni teda tuleb üles ajada, et tule ütle, mida sinul on turult vaja. Ja siis ka teeb ta selle nimekirja kuidagi valmis, ja pärast selgub, et ikka miskit on märkimata jäänud. Teiseks: heal juhul teeb ta köögis süüa päeva jooksul vaid tunnikese, mõni päev ka mitte sedagi ja oma töökoha, ning tööriistad jätab sinna, kust need käest kukkusid. Kolmandaks: teleks mängib ja elekter põleb tal toas praktiliselt kogu aeg, mingit kokkuhoidu ta ei harrasta. Neljandaks: nii räpast inimest pole ma ammu kohanud, eriti kokkade hulgas. Eriti jube on kui ta oma palja ülakeha ja aukus ujukatega, juuste lehvides saalis istub. Appi! Seda nimekirja saab jätkata lõpmatuseni. Nüüd siis natuke sellest staffi võistlusest, et kellel on päeva lõpus kõige parem kassa. Saiha langes praeguseks välja, kuna saatsime ta koju tervenema. Tal olid ikka jubedad valud päevast-päeva kõhus. Peksin ta arsti juurde, tegi oma palga eest kõik analüüsid mis nõudsin, et ta teha laseks ja sai hunnuku tablette. Ega ta õnnelik polnud, et peab puhkama, aga arvasime, et meil oleks teda tulevikus veel vaja. Nii siis jäid võistlustulle Skay ja Jeck. Aga siin on sohk sees, sest Paipai annab oma vähesed lauad ka Skayle, nii on poiss juba mitu päeva esimene. Jeck muidugi mainis selle ära, aga ma lohutasin teda öeldes, et tean mis toimub. Loomulikult tean, sest paari kuu tagune jutt headest sõpradest on ikka jama. Paar korda olen näinud isegi salamusi. Ei tea, kas aitab häbenemise kadumisele see, et reiks mulle ka aegajalt avalikult musi annab, või see, et ütlesin neile otse, et tean mis toimub, aga kindlasti võime tulevikus saada ka oma stafi pulma. Tore oleks, sest vaatamata laiskusele, on nad ilus paar. Kirjuatn siin aina pikalt stafist, nüüd mõtlesin, et panen pildid ka kõikidest.
Esimene on siis Lily! 17 aastane nõudepesija, kes ei räägi sõnagi inglise keelt, ka khmeeri keeles pole ma kunagi kuulnud teda kõva häält tegemas. On selline tasane tüdruk, kes vikselt toimetab oma tegemisi. Tasapisi ikka üritan talle midagi õpetada, aga minu keeleoskus on ainult tibake temast parem. Selle eest toimetab ta ära ka kõige pakilisemad toidutegemised, kas või kell üks öösel, kui palun kenasti.
Siis Jeck! Mõne koha pealt natuke juhmakas, aga keelte peale meister. Talle ei valmista mingit raskust peale tunni ajast õppimist tervitada eestlasi küsimusega;" Tere! Kuidas täna läheb?" Ja õlut lauda viies võib vabalt öelda terviseks. Laulab ja tantsib, ning lollitab igal võimalusel. Natuke kardab, kui ma stafi peale käratan mõnikord. Siis vabandab end ogaraks kuigi teen talle selgeks, et mina vihastan korraga kogu kamba, mitte ainult tema peale, ja vahutan vihast ka vaid viis minutit. Teised saavad juba sellele pihta, aga ega nad ka ei taha mu röögatust kuulda, ikka lasevad korraks kõrvad lonti ja liigutavad end kiiresti korraks. Jeck on ka päris hea sisseviskaja, ning oma vanad kliendid suunab sujuvalt meile lauda. Tubli poiss!
Minu lemmikstaff Saiha, ema poolt Laosest ja isa poolt Cambodiast, nii siis pooleldi vaid khmeer. Arvasime juba tükk aega, et ta pole puhastverd kohalik. Liiga arusaaja ja krapsakas. Rannas õhtuti asendamatu ja pealegi maru tark poiss. Hoolimata sellest, et kooliharidust napib. Aegajalt, kui on vaba moment, küsib luba arvutit kasutada ja siis otsib sealt välja Cambodia tavaelu kajastavad klipid, ning näitab neid ka mulle, ning räägib, mis riigis toimub. Ühesõnaga eriliselt asjalik tüüp.
Pottide-pannide printsess Piipi! Tilluke nagu püksinööp, laulab nagu lõoke, tema valmistatud riis on vaieldamatult parim. Naerab end segaseks,kui palun tal öelda sõna: nuudlid. Elaks igal võimalusel vees, kui lubame. Aruharva mossitab, ja ka vaid siis, kui on Miku peale vihane, või lihtsalt väsinud. Saab hakkama ka euroopa köögiga, kuigi imestab valjuhäälsselt meie maitse üle. Mina kutsun teda vaheldumisi üheks kiloks(maka lo) või Pipuljaks. Väike päike!
Paipai! Piipi vanem õde, kelle pulma ka meie loodame olla kutsutud. Grillitüdruk, meie tõlk, kui keegi asjameestest ei valda inglise keelt. Ülejäänud staffi diplomaatiline esindaja läbirääkimistes meiega. Igati tubli neiu.Ja töökas ka, niivõrd kui khmeeride puhul võimalik.
Skay, Paipai poisssõber, parajalt laisk, kelle jaoks tuleb alati mingi stiimul välja mõelda, et ta töötaks. Kui on Paiga riius, vaiub longu nagu veeta lilleke ja teenindajat temast siis pole. Õnneks viimasel ajal juhtub seda harva. Parim sheikide ja jääkohvi meister. Saab hakkama ka kokkamisega. Ingliskeele oskus vähene, selle teeb tasa vietnami keel. On maru kiiresti solvuv ja keevavereline. Aga siiani tulevad temalt suurimad lauaarved.
Mikk, kelle kohta on eelnevalt kõik öeldud. Muidumees!!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar